19 kwietnia 2024

Serwatka –  zapomniany suplement dla sportowców!

Badania pokazują, że obecnie swój renesans przeżywa serwatka. To zasługa tego, że ten produkt mleczny,  przez wiele lat traktowany jako bezużyteczny odpad mleczarski, ma liczne właściwości zdrowotne. Dietetycy zwracają uwagę, że jego regularne spożywanie jest zalecane sportowcom, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia.
Serwatka zawiera w sobie wszystkie witaminy z gruby B. Jednocześnie stanowi bogactwo fosforu, jodu, sodu oraz wapnia. Jej codzienne jedzenie może również zastąpić inne suplementy i odżywki. Dlaczego? Otóż wypicie jednego litra serwatki dostarcza ludzkiemu organizmowi aż 60% potrzebnego dziennie wapnia i prawie 80% witaminy B Te liczby mówią same za siebie.
Lekarze wskazują również, że serwatka jest lekkostrawna i zdecydowanie usprawnia przemianę materii. Stąd zarówno sportowcy, jak i modelki i inne osoby, które dbają o dobrą sylwetkę, mogą ją jeść ze spokojem.  Naukowo jest również potwierdzone, że ludzie, którzy piją serwatkę,  wreszcie rzadziej chorują. To zasługa tego, że ten produkt mleczny jest bogaty w laktozę, która od zawsze wzmacnia odporność organizmu.