26 kwietnia 2024

Suplementacja chromu

Chrom jest mikroelementem, który znacząco wpływa na kontrolę poziomu cukru w organizmie oraz posiada właściwości przyspieszające procesy metaboliczne, a także ogranicza odkładanie się tłuszczu. Jest wykorzystywany w uzupełnianiu diety sportowców, osób odchudzających się, a także chorych z opornością na insulinę.
Chrom ma silne działanie prozdrowotne, jednak osoby chorujące na cukrzycę powinny najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ może mieć on wpływ na dawkowanie insuliny, bądź też innych leków. Przyswajanie tego pierwiastka jest dużo bardziej efektywne, jeżeli zażywa się go w połączeniu z witaminą C lub z posiłkami w nią bogatymi. Natomiast preparaty z węglanem wapnia (np.: środki na zgagę) utrudniają wchłanianie chromu.
Suplementacja chromem powoduje, że poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomi. Ma to wpływ na spadek apetytu na słodycze. Ponadto obniża on poziom złego cholesterolu (LDL), a podnosi poziom HDL, wspomaga metabolizm białka, obniża poziom stresu i dodaje energii. Chrom pozytywnie wpływa na stan skóry (np.: przy problemach z trądzikiem) oraz hamuje procesy starzenia. Jego niedobór może wpływać na rozwój cukrzycy oraz chorób układu krążenia.