28 marca 2024

SUPLEMENTACJA A TŁUSZCZE RÓŻNEGO POCHODZENIA

W przypadku niewystarczającej ilości spożywanych przez nas tłuszczy możliwe jest stosowanie odpowiedniej suplementacji. Najczęściej dotyczy to tłuszczów omega-3, warunkujących nam zdrowie na długie lata.
Tłuszcze zwierzęce uzyskuje się zarówno ze zwierząt lądowych, jak i morskich. W ich składzie znajdują się estry gliceryny oraz wyższych kwasów tłuszczowych.
Tkanka podskórna
W przypadku zwierząt cały tłuszcz przechowywany jest w postaci tkanki podskórnej. Dokładnie tak jak w przypadku ludzi, pełni on funkcję materiału energetycznego.
Tłuszcze roślinne
Rzadziej stosowana jest suplementacja tłuszczami pochodzenia roślinnego. Tłuszcze te uzyskuje się z nasion i pestek, czasem z kiełku. Najwięcej dostępnego tłuszczu roślinnego otrzymujemy z kukurydzy, orzeszków ziemnych, oliwek oraz soi.
Oleje roślinne są jadalne, stosuje się je także podczas produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Stanowią niezwykle istotny składnik, gwarantując nie tylko trwałość danego produktu, ale także polepszając jego działanie.